Fenntartható Vendéglátóhelyek

A Felelős Gasztrohős Alapítvány támogatja és promotálja a környezetbarát étkezést, ezért Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel díjazza azokat az éttermeket és kávézókat, akik hajlandóak pár zöld lépést tenni működésükben. A minősítést kétévente újítják meg, azonban ez idő alatt is járnak ellenőrzésre, így a minőség garantált.

Miért éri meg Fenntartható Vendéglátóhelynek lenni?

Amellett, hogy számos beszállító akár 20% kedvezményt biztosít termékeiből a minősítéssel rendelkezők számára, az Alapítvány magyar és angol nyelvű magazinokban, honlapokon, blogokban biztosít megjelenést, valamint fesztiválokon, rendezvényeken nyújt kitelepülési lehetőséget. Kapcsolatépítés miatt is megéri csatlakozni, hiszen gyakran szerveznek partnertalálkozókat, melyekre a szolgáltatókat, beszállítókat is meghívják.

Nem csak szolgáltatói, hanem fogyasztói oldalról is számos pozitívumot találhatunk. A minősített éttermekben szezonális, helyi élelmiszert fogyasztunk, ezzel óvni tudjuk a környezetet. A gasztrohősök minden kampányukhoz készítenek érdekes, tanulságos infógrafikákat, melyekkel az éttermekben találkozhatunk.

Ahhoz, hogy egy vendéglátóhely megkapja a minősítést, hét kritériumnak kell megfelelnie.

  1. Az összes élelmiszer minimum 30%-a hazai forrásból kell, hogy származzon. Ezzel a hazai termelőket és gazdaságot támogatjuk az importált áruval szemben.
  2. Legalább 1 környezetbarát minősítésű tisztítószert kell használniuk.
  3. A vendéglátóhely nem használhat pálmaolajat, ezzel jelentős méretű esőerdőt óvnak meg a kivágástól. A kávézókban a pálmaolaj ritkán fordul elő, ezért tőlük azt várják el, hogy kizárólag magyar tej kerüljön az italokba.
  4. Legyen az étlapon legalább 2 vegetáriánus fogás. Ez azért fontos, mivel egyre többen kerülik -kifejezetten a vörös- húsfogyasztást, mert a szarvasmarhák rengeteg szén-dioxidot termelnek, így az üvegázhatás 18%-ért felelősek.
  5. Fontos, hogy ne használjanak polisztirol csomagolóanyagot, valamint csak kérésre adjanak szívószálat.
  6. Az alapanyagok közül legalább 1 legyen bio minősítésű.
  7. Folyamatosan törekedjenek a környezetük terhelésének csökkentésére.

A Felelős Gasztrohős létrehozott egy mobil applikációt, amely a vásárlók dolgát szeretné megkönnyíteni azzal, hogy Magyarországra kiterjedően megmutatja a fenntartható élelmiszer lelőhelyeket, valamint a minősített éttermeket, kávézókat is.

A cikk tanulsága szerintem, hogy nem kell óriási dolgokra gondolni a környezetvédelem terén ahhoz, hogy előrelépéseket tudjunk tenni. Pár lényeges gyakorlat, szokás megváltoztatásával közösségi szinten könnyen redukálhatjuk a negatív hatást, amit a környezetre mérünk.


Ha tetszett a cikk iratkozz fel, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel a bejegyzést!

Források: https://welovebudapest.com/2018/07/17/egy-uj-appnak-koszonhetoen-egy-helyen-megtalaljuk-az-osszes-bioboltot-budapesten/ , https://gasztrohos.hu/fenntarthato-vendeglatohely-minosites/ , https://bcoolmagazin.hu/?p=2179

Fenntartható Vendéglátóhelyek” bejegyzéshez 2ozzászólás

Hozzászólás