7 eldugott tó Magyarországon

Még ki lehet élvezni az ősz utolsó napsugarait, az idő megfelelő kirándulni a természetbe. Összegyűjtöttem 7 magyar kevésbé ismert, eldugott tavat, amelyet érdemes meglátogatni idén ősszel (is)! Ne hagyd ki te sem a hétvégi kirándulást, hiszen a legtöbb tó friss levegőjű erdők közt helyezkedik el, így felfrissülten, energiával telve érhetsz haza a nap végén!


  • Cseke-tó

Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első, angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök. A romokat Charles Moreau francia építész építette 1803-ban. Ehhez a 12. század elején épült, előbb a bencések, majd a domonkos-rendiek által használt Vértesszentkereszti apátság maradványait használta fel. Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen, az országban itt ültettek először szomorú fűzeket.

http://www.termalfurdo.hu
  • Deseda-tó

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda. A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 8 km hosszúságban. A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki parkolókkal, játszóterekkel és tanösvényekkel. A parkerdő – dombos, mocsaras, lejtős arborétuma félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba egy száz méteres fahíd vezet be a félszigetre a 67-es út közelében. Tavasszal és ősszel remek kirándulóhely.

http://www.haldorado.hu
  • Szálkai-tó

A mesterséges víztározó gyönyörű környezetben található, partja sekély, lassan mélyül, ráadásul vízminősége is kitűnő. Az erdő és a tó kitűnő mikroklímát biztosít a falunak. A mellette lévő erdőkben sokféle vad él, főleg a szarvasállománya híres. Itt lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt.

http://www.utazzitthon.hu
  • Tarcali-tó

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett egy igazi gyöngyszemet találunk; egy gyönyörű, türkizkék színű bányató a Nagy Kopasz hegy lábánál. A bányatóban tilos fürdeni és horgászni is, azonban partján kellemes megpihenni, napozni.

http://www.noklapja.nlcafe.hu
  • Hársas-tó

Szentgotthárd egyik legszebb éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Hársas-tavat mesterségesen hozták létre a 80-as években, méghozzá a Hársas-patak elzárásával, a patakvölgy egy részének mélyítésével és elárasztásával, azzal a céllal, hogy a jelentős károkkal járó árvizeket megszüntessék. A hosszúkás tavat a helyiek az Őrség Balatonjaként is emlegetik, a kiépített strand a tó déli részén található, a Hársas-tónál a fürdőzés teljesen ingyenes.

http://www.femina.hu
  • Arlói-tó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyöngyszeme egy érdekes és ritka jelenség, suvadás következtében jött létre egy patak vizéből. Az Arlói-tó partját a hegyek ölelik körül, amely festőivé teszi a tájat, így a környéken túrázók azonnal beleszeretnek. Nem véletlen, hogy egy egész üdülőhely épült meg a víz mentén. A Suvadás Ligetben apró házikók, apartmanok, horgászstégek sorakoznak, és várják a látogatókat.

http://www.sokszinuvidek.24.hu
  • Visegrádi pisztrángos tavak

A három, dán típusú tó a Dunakanyarban egyedülállóan értékes, annak ellenére, hogy 1990-től 2010-ig használaton kívül volt. Ekkor azonban újból beindult a halgazdaság, és 15 ezer pisztráng betelepítését kezdeményezték. A tó körüli padokon üldögélve számos pisztrángot látni kiugrálni a vízből, a levegő friss, az erdő gyönyörű látványt nyújt.

http://www.visitvisegrad.hu

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett oszd meg ismerőseiddel is, valamint iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesíteni tudjalak az újdonságokról!

Feldolgozás
Kész! Köszönöm, hogy feliratkoztál!

Források: https://www.termalfurdo.hu/utitars/regi-pompajaban-tundokol-az-angolpark-4201, http://www.top7hungary.com/deseda-to/, https://femina.hu/utazas/szalkai-to/, https://femina.hu/utazas/harsas-to/, https://femina.hu/utazas/arloi-to/, https://oldalborda.hu/randi/141-7-alig-ismert-to-magyarorszagon-egy-husito-csobbanashoz, https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/5-eldugott-romantikus-to-magyarorszagon-1/, https://ilovedunakanyar.hu/kirandulas/vadregenyes-to-a-dunakanyarban/, https://impressmagazin.hu/10-kevesbe-ismert-gyonyoru-to-hazankban/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s