A méhek szerepe

   “Ha a méhek kipusztulnának, valószínűleg az emberiségnek még 4 éve lenne hátra.”

 (Maurice Maeterlinck)

A méhek különösen fontosak a táplálékláncban, nélkülük az ökoszisztémák gyorsan összeomlanának. Emellett olyan fontos termékekkel látnak el minket, mint a méz, pollen és méhviasz. Igaz, hogy tudnak csípni, de komoly fenyegetés nélkül nem teszik meg. Nem kell félni tőlük, az összes fajtájukat szeretettel kell fogadni kertünkben.

A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

A legtöbb gyümölcsfa, fűszernövény, pillangós takarmánynövény termésének elengedhetetlen feltétele, hogy a gyümölcsfa virága megtermékenyüljön. A megtermékenyítéshez beporzás szükséges; ez pedig szél vagy rovarok által lehetséges. A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is.

Léteznek vadméhfajok, valamint tenyésztett mézelő méhek. Tudományos kutatások igazolják, hogy nem hagyatkozhatunk kizárólag a tenyésztett mézelő méhekre, mivel a vadméhfajok is nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy asztalunkra mindennap élelmiszer kerüljön.

A fő ok, amiért a méhek az egész világ számára kimagaslóan fontosak, összefoglalva ennyire egyszerű; ha a méhek nem porozzák be a növényeket, azok nem nőnek meg, így nem lesz élelmiszer, amit a boltokban meg tudunk vásárolni.

A méhek fogyatkozása világszerte az 1990-es évek óta tart. Ezért nem okolhatók kizárólagosan a vegyszerek. A fő ok, amiért fogyatkozik a méhállomány kicsit sem meglepő módon az emberiség. Az erdők irtásával megszűnik életterük és a beporozandó növények is.

A klímaváltozást sem szabad elfelejteni, amely sajnos hihetetlenül rossz hatással van nemcsak a méhekre, hanem az összes növény és állatfajtára. Nem utolsó sorban a méhekre káros élősködők és a monokultúrás gazdálkodás is hatással van számuk csökkenésére.

Hogyan is működik a méhek állama?

A méh állam élén a királynő, vagyis az anya áll, más a színe valamint az alakja. Az anya 5 évig él és naponta akár 3000 petét is képes lerakni.

Egy méhcsaládot kb. 60 ezer dolgozó és ezer ún. here alkot. A herék feladata kizárólag az anyaméh megtermékenyítése. A fiatalabb méhek takarítják a kaptárt és táplálják az utódokat, míg az idősebbek viaszt építenek.

A gyűjtőméhek feladata, hogy összegyűjtsék a virágok által termelt nektárt, amelyet aztán saját testükben bontanak le gyümölcs- és szőlőcukorrá.

A felderítés a kutatóméhek feladata, ha nektárforrásra bukkannak, útjukról visszatérnek és továbbadják a jó hírt. Ezután a többi méh is kirepül.

A méhek szeme hétezer apró szemecskéből, ún. facellából áll, látásuk azonban nem éles, sötétben akár el is tévedhetnek, sőt még színtévesztők is. Az, hogy viszonylag gyenge látásuk ellenére mégis mindig ugyanabba kaptárba térnek vissza, egy speciális illatanyagnak köszönhető, melyet az anyaméh bocsát ki, az anya feromonja az egész kaptár illatát meghatározza.

Ha érdekel, hogy mit tehetsz a méhek védelme érdekében iratkozz fel, hiszen a következő posztban folytatom a témát!

Folyamatban
Feliratkoztál!

Forrás:

https://emf-kryon.blogspot.com/2013/04/a-meh.html https://gyogyfuveskertem.hu/mehek-szerepe-es-a-mez/ https://www.animalwised.com/reasons-why-bees-are-important-3164.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s